Gestió del talent: tendències i recomanacions per Anna Navarro Schlegel

Anna Navarro Schlegel ha estat fins ara la vicepresidenta del Global Portfolio-to-Market a NetApp dirigint diversos equips, entre els quals s'inclouen els de globalització  empresarial, enginyeria informàtica i solucions de cartera de productes. Ha treballat al sector tecnològic a Silicon Valley durant més de 20 anys i ha liderat equips a Cisco, VMWare, Xerox i Verisign. També és Global Executive Sponsor de l'organització Women in Technology, on té com a objectiu fomentar el desenvolupament de dones líders en el sector tecnològic. Ha aparegut recentment a la portada de la revista Analytics Insight com una de les deu dones més influents del sector tecnològic.

El passat mes de maig vàrem tenir l'oportunitat d'entrevistar Anna Navarro i li vàrem demanar sobre el talent, Com s'identifica i es capta? Com es gestiona el talent individual en benefici del col·lectiu? En una conversa, Anna explica què és per a ella el talent, com captar-lo, desenvolupar-lo i gestionar-lo per aconseguir equips eficaços i innovadors en àmbits econòmics, empresarials i tecnològics. 

Què és el talent i com s'identifica?

Avui dia es parla molt del talent però, sabem definir exactament què és i per a què el volem? Hi ha molt de talent, però captar-lo requereix de temps i dedicació. En primer lloc, a l'hora de reclutar una persona, les organitzacions han de tenir molt clar quin tipus de perfil requereixen exactament. Anna aconsella que sempre s'han de respondre dues preguntes bàsiques: aquella persona té el what (què) i el how (com)?

A l'hora d'identificar el talent és molt útil (sempre que sigui possible) demanar referències. És un bon complement dels currículums i les entrevistes. Durant el procés d'identificació i captació del talent també és fonamental treballar conjuntament amb la persona que serà el/la mànager o responsable per conèixer amb més detall quines són les seves necessitats i poder comptar també amb la seva avaluació de les candidatures.

Anna també emfatitza molt en la importància de garantir la diversitat en els equips. És un nou element que (afortunadament) cada vegada té més pes. Està demostrat que els equips amb diversitat aconsegueixen millors resultats, treballen millor i són més competitius. Afirma Anna.

Un altre element a tenir molt en compte són els valors de les persones. Aquest és un punt clau que marca realment la diferència. Una persona pot aprendre determinades habilitats tècniques, en canvi, amb els valors no passa el mateix. Els valors donaran informació necessària per saber si aquella persona s'adaptarà millor, o no a l'organització, si encaixa amb el perfil que es busca i amb l'equip.

Consells per a desenvolupar el talent

Anna comenta que una de les eines que més es fan servir als Estats Units és el debat. És molt enriquidor, ja que és una forma molt efectiva de cultivar el talent i de compartir experiències. Un gran nombre d'organitzacions també compten amb programes de formació molt sòlids per certificar i millorar les habilitats dels/les col·laboradors/es. És també una forma de mantenir a l'equip actualitzat i amb idees fresques. De fet, tal com ho explica l'Anna, els joves que s'incorporen al món laboral cada vegada tenen més interès en les oportunitats formatives que tindran.

Una molt bona pràctica per desenvolupar a les persones, en general, i contribuir a la seva motivació són les reunions trimestrals amb el mànager (també conegudes com a one-on-one). La cultura del feedback s'ha d'anar implementant i fomentant arreu. Provoca que les persones se sentin més involucrades amb el lloc de treball i a detectar i treballar els punts de millora. És una eina molt potent, però també s'ha de fer amb molta consciència per part del mànager i s'han de controlar bé les tècniques de com mantenir aquest tipus de conversa i com donar el feedback. Fomentar la conversa, parlar amb transparència, confiança i respecte. Preguntar al col·laborador la seva perspectiva sobre temes en concret, per exemple, què has après d'això? Quines oportunitats hi veus? Quin seria el següent pas que faries? És una forma més orgànica i humana de conèixer la realitat de les persones, els seus patrons i conèixer quina és la millor forma d'ajudar-les. Convidar a la reflexió i sempre amb molt de respecte. Destaca Anna

Pel que fa al talent més jove, Anna comenta que des de Netapp, per exemple, va notar que tenen una perspectiva molt diferent com a generació. És una generació que vol anar molt ràpidament i aconseguir objectius en poc termini. Això freqüentment entra en conflicte amb determinats sectors i/o projectes necessiten anys de dedicació i treball continu. S'han de buscar maneres de mantenir aquest talent motivat perquè volen estar en constant aprenentatge i moviment. Anna explica que una de les estratègies que s'utilitzen per mantenir motivats als/les més joves és que participin a programes de rotació interna i a reunions més estratègiques perquè coneguin millor la realitat de l'organització i des de diferents perspectives.

Anna apunta que, tot i existir diferents formes de gestionar el talent, cada empresa ha de tenir molt clar quins són els seus objectius i que han de fer les persones que hi treballen per aconseguir-los. Tot depèn de l'estratègia de cada organització.

Gestió i creixement del talent a la Garrotxa

Per últim, Anna apunta que la Garrotxa és un territori amb molt de potencial i propici per desenvolupar el talent. Arreu hi ha persones emprenedores. El més important, sigui on sigui, és motivar i treballar amb el talent, que tinguin l'oportunitat de col·laborar entre ells i amb les diferents institucions. El Campus Garrotxa és l'espai que ha de propiciar aquestes sinergies. Un espai per col·laborar, aprendre i ajudar.

El llibre recomanat per Anna Navarro Schlegel és...

Anna recomana a totes aquelles persones interessades en la gestió de talent dins les organitzacions el llibre Las cinco disfunciones de un equipo de Patrick Lencioni.

Per veure l'entrevista sencera clica aquí.

©Campus Garrotxa | Política de privacitat | Avís legal

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram